TKA_load_small

Basisschool de Goede Herder in Ermelo

Duurzame nieuwbouw met oog op de toekomst
multifunctionaliteit en ruimte

Een paar tientallen meters verwijderd van het oude schoolgebouw staat sinds kort het nieuw ontworpen schoolgebouw van basisschool De Goede Herder in Ermelo. In het ontwerp staat multifunctionaliteit centraal. Niet enkel alleen maar vaste klaslokalen, maar juist centrale werkplekken en ruimtes die voor meerdere doeleinden kunnen worden ingezet. Het opvallendste element in het nieuwe schoolgebouw is de grote centrale hal die door de gehele school steekt. Deze ruimte biedt zitplaatsen voor 200 leerlingen en kan ingezet worden voor gezamenlijke lessen, presentaties, festiviteiten en als zelfstandige werkplek voor de leerlingen. De aangrenzende klaslokalen kunnen op hun beurt juist weer gebruikt worden als stilteplek voor leerlingen die daar behoefte aan hebben. Niet alleen voor de school, maar zelfs voor de gemeenschap zou het nieuwe gebouw een rol kunnen vervullen. De centrale hal is namelijk de grootste publieke zaal in het buurtschap Horst en zou daarmee buiten schooltijd kunnen dienen als ontmoetingspunt.

Het gebouw is gebouwd met duurzame materialen en groei/krimp bestendig. Mocht de school groeien, dan kunnen er zowel aan de noord- als aan de zuidzijde lokalen worden bijgebouwd. Krimpt of sluit de school, dan kun je het hout opnieuw gebruiken. Door het inzetten van zonnepanelen en een warmtepomp voor de centrale verwarming is het gebouw gasvrij en zo goed als energieneutraal (BENG).

Plaats: Ermelo
Opgeleverd: 2021
BVO: 1700 m2
Aannemer: Prins Bouw
Fotograaf: Riccardo De Vecchi

Leren in de buitenlucht

TKA ontwierp naast het nieuwe schoolgebouw ook het omringende schoolplein. Het gebied bestaat uit drie schoolpleinen bedoeld voor peuters, de onderbouw en de bovenbouw. Alle drie de pleinen zijn rijk uitgerust met speelattributen gemaakt van duurzaam materiaal en diverse soorten groen. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als keien, boomstammen, schors, zand en gras.

Naast de drie pleinen is de bestaande moestuin van de school behouden en is er een amfitheater van hergebruikte trottoirtegels aangelegd. Ook de kippen van de basisschool hebben een mooi plekje gekregen binnen het ontwerp.