TKA_load_small

Nutsschool Oldenzaal

Moderne nieuwbouw met een duurzaam karakter en groen schoolplein
modern met duurzaam karakter

In 2021 is het nieuwe schoolgebouw van de Nutsschool in Oldenzaal in gebruik genomen. Een gebouw met een moderne uitstraling en een duurzaam karakter. Het gebouw is gebouwd met duurzame materialen, heeft een groen dak en meer dan 300 zonnepanelen. De duidelijk zichtbare houten constructie en industriële elementen vormen een mooi contrast met het natuurlijke kleurenpalet.

Het hart van het gebouw is een open multifunctionele ruimte, omringd door klaslokalen met allemaal een directe toegang tot buiten. Op deze manier wordt buiten lesgeven, beweging tijdens het leren en betrokkenheid bij de natuur gestimuleerd. Het groene schoolplein als het grootste klaslokaal.

 

Plaats: Oldenzaal
Opgeleverd: 2021
Aannemer: Rots Bouw

Het groene schoolplein

De tuin- en landschapsontwerpers van Te Kiefte Architecten hebben het nieuwe, groene schoolplein ontworpen. In dit ontwerpproces zijn de wensen van leerlingen, ouders, medewerkers en buurtbewoners samengebracht. Het plein is gelegen op een groot buitenterrein en is een onderdeel van de buurt geworden. Het plein is namelijk niet alleen een plek bestemd voor de leerlingen van de Nutsschool, maar een gedeelte is ook toegankelijk voor alle buurtkinderen.

In ontwerp en uitvoering is rekening gehouden met hergebruik van materialen en groen. Er is bijvoorbeeld een amfitheater en een plantenbak gecreëerd van oude trottoirtegels en de bestaande bomen zijn geïntegreerd in het plan.

Het terrein bestaat uit verschillende speelzones; een gedeelte voor de onderbouw, een gedeelte voor de midden- en bovenbouw en de buurtspeelplaats. Alle plekken zijn voorzien van duurzaam gemaakte speelattributen, spelaanleidingen en diverse soorten groen (heesters en klimplanten). Ook is er een moestuin met regenton, een waterspeelplek en groeit er op verschillende plekken snoepfruit aan de bomen.
Het plein mooi houden doe je samen: de (school)kinderen en buurt worden actief betrokken in het onderhoud.