Het afscheids- en informatiecentrum van de natuurbegraafplaats, zijn twee gebouwen die zijn neergestreken aan het water in het voormalige productiebos van Landgoed Christinalust. Een landschapsrestauratie, van monotoon naaldbos naar inheems en biodivers loofbos, heeft het landgoed toekomstbestendig gemaakt en het ontstaan van deze twee gebouwen gefaciliteerd. De volledige constructie, dak en schil zijn opgebouwd uit het lokaal geoogste naaldhout.
Zowel bij bepaling van de vorm als bij de keuze in materialen hebben de hechte relatie met het landschap een belangrijke rol gespeeld. Centraal stond de gedachte dat vorm en materiaalgebruik opgaan in het landschap, zodat deze – ook voor het einde van hun levensduur – al met elkaar versmelten.
Opdrachtgever: Natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust B.V.
Opgeleverd: 2023
Aannemer: Wilmink Oosterveld
Interieurstyling: yourstylingcompany
Foto’s: Jorrit ‘t Hoen / Jorrit Photo
Om te kunnen bouwen met een minimale milieu-impact, is er alleen gewerkt met kringloopbewuste materialen en de droogbouwmethode. Zo is het gevelhout bewerkt met een levende schimmel, wat het hout verduurzaamd en een zwarte kleur geeft. De vloerafwerkingen, zowel binnen als buiten, zijn hergebruikte bouwmaterialen en het volledige interieur bestaat uit kwalitatief tweedehands meubilair. Iedere ruimte is voorzien van een akoestische wand, bestaande uit gerecycled katoenisolatie en jute. Daarnaast beschermt het dak, zonkundig gevouwen over de lengteas, de gebouwen van ongewenste zoninval en draagt het een substraatlaag om de groei van inheemse vegetatie te kunnen faciliteren.
Het gebruiken van het gebouw is klimaatneutraal. Dat is mogelijk gemaakt door natuurlijke energiebronnen te gebruiken en die te koppelen aan een warmtepompsysteem. Zo gebruiken we compostwarmte uit de biomeiler om water te verwarmen en zijn er PV-panelen geplaatst buiten het bos op een naastgelegen industriepand, om het gebouw van elektra te voorzien. Rioolwater en afvalwater worden lokaal gezuiverd door een helofytenfilter en (gefilterd) teruggegeven aan de aarde. Daarnaast hebben we passieve maatregelen toegepast om warmte te ontvangen en vast te houden of juist buiten te houden. Denk dan aan glas en massa om zonwarmte te ontvangen in de winter en een overstek met een geknikt dak om zon buiten te houden in de zomer.
Om de kringloop te sluiten moet je ook nadenken over wat je achterlaat. Als ooit het gebouw geen functie meer heeft, kan deze volledig worden gedemonteerd, waarbij de materialen herbruikbaar blijven. Dat kan omdat we bijvoorbeeld de klinkers los in het zand hebben gelegd. Of in de kantoren, waar de vloerverwarming droog in fermacell platen ligt. De constructie met moeren en bouten is bevestigd. Losmaakbaar. Zo kan het gebouw ook zonder sporen weer vertrekken en blijven de grondstoffen waardevol om weer te gebruiken.