TKA_load_small
Een groen dak in de stad

Twee daktuinen Hengelo

Een tuin om in te ontmoeten en beleven

In 2021 heeft Te Kiefte Architecten een tweetal daktuinen aan de Straatsburg in Hengelo volledig gerenoveerd. De daktuinen bevinden zich boven winkels en hebben elk een eigen karakter: de ene tuin is relatief schaduwrijk, terwijl de andere tuin juist meer zonlicht krijgt. Het doel van het ontwerp was om beide daktuinen groener te maken, de biodiversiteit te vergroten en meer ruimte te bieden voor zitgelegenheid en beleving.

 

De dakconstructie bij beide tuinen is geschikt voor het laten groeien van vaste planten, kruiden en grassen. Het ontwerp omvat verbrede looppaden, waardoor er ruimte ontstaat voor bankjes met uitzicht over de gehele lengte van de daktuin. Zo is een ontmoetingsplek ontstaan voor bezoekers. Op enkele plekken zijn horizontale boomstammen geplaatst, deze dienen als rugdekking bij de bankjes en steun voor klimplanten. Er is een insectenhotel geplaatst en bij de hemelwaterafvoeren staan vogeldrinkschalen.

 

 

 

 

Plaats: Hengelo
Opgeleverd: 2021
Opdrachtgever: Welbions i.s.m. Vastgoed Beheer Twente
Hovenier: Frisia Bergum, terreininrichters en hoveniers

Biodiversiteit

De beplanting in de daktuinen bestaat uit vaste planten, kruiden, grassen, lage heesters en klimplanten.  De planten bloeien in verschillende seizoenen, hebben een natuurlijke uitstraling en zijn aantrekkelijk voor vlinders en insecten. De bloeikleur, bloeivorm en bloeitijd verschillen. Hierdoor is er gedurende het hele jaar veel te beleven in de tuinen en is er een goede reden om de tuin meer te gaan gebruiken en elkaar te ontmoeten.