TKA_load_small

Kabouterwoningen te Hengelo

Revitalisatie voor oude arbeiderswijk

Oude arbeiderswijk nieuw leven ingeblazen

De karakteristieke arbeiderswoningen aan het Krokuspad in Hengelo voldeden niet meer aan de huidige woonwensen. Ze waren slecht geïsoleerd, niet meer toereikend voor gezinnen en voor een deel vervallen. In de eerste instantie was het daarom ook het plan om de hele wijk bestaande uit deze woningen te slopen en te vervangen met nieuwbouw.

Vanwege de cultuurhistorische waarde, het bijzondere materiaalgebruik en de sociale waarde van de woningen is besloten om authentieke uitstraling van de woningen te behouden.

22 van de 40 kabouterwoningen zijn volledig gerevitaliseerd naar nieuwbouw en opgebouwd met de oude bakstenen. De thermische isolatie is sterk verbeterd en grotendeels wordt de benodigde energie nu ter plaatse duurzaam opgewekt.

Daarnaast zijn de woningen opnieuw ingericht. zijn enkele woningen samengevoegd, om zo ook gezinnen in de wijk te verwelkomen. De woningen zijn ook voor het grootste deel allemaal voorzien van een nieuwe berging.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp is dat het oude uiterlijk van de kabouterwoningen behouden is gebleven. Het groen rondom de woningen is daarnaast ook nog vormgegeven in samenwerking met de bewoners van de wijk.

Plaats: Hengelo
Opgeleverd: 2020
BVO: 1500 m2
Aannemer: ter Steege
Fotograaf: Riccardo De Vecchi