TKA_load_small

Vormgeving van de Kloostergaarde in Zenderen

Een cluster van thematische tuinen

De Kloostergaarde

De kloostergaarde is een gebied met een rijke geschiedenis. De tuin is oorspronkelijk gebruikt als sportveld van de Karmelieten, dienend aan het nabijgelegen gymnasium. Toen dit gymnasium verdween kreeg de tuin een bestemming als onderwijstuin voor het AOC (Agrarisch opleidingscentrum). Een grote tuin met ongeveer 1500 soorten planten. Nadat ook het opleidingscentrum verdween werd de tuin overgenomen door de gemeente. Deze wilde het gebied graag openbaar toegankelijk maken.

Te Kiefte Architecten is al sinds 2013 betrokken bij het hervormen van de gaarde, heeft meegewerkt aan het masterplan van de tuin en het verwezenlijken van 3 thematische tuinen binnen het hele gebied. Waarnaast ook een uitkijktoren werd ontworpen.

In samenwerking met André Bijkerk en Bakker & Kobessen
Plaats: Zenderen
Opgeleverd: 2019
BVO: 2000 m2
Opdrachtgevers: Gemeente Borne
Fotograaf: Riccardo De Vecchi

Één gebied, maar voor ieder wat wils.

Het thema eerste tuin is ‘Opnieuw’. Vanaf een eenvoudig bankje gaan paden als gedachtenstromen naar het andere einde van de tuin. Tijdens de wandeling veranderen de bloemkleuren van wit, geel, roze, rood, naar paars.

De tweede tuin is aangelegd als gebruikstuin. Met thema ‘Als vanouds’, hier staan bijvoorbeeld verfplanten, geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden.

De derde tuin is een bezinningstuin, een stiltekamer in de buitenlucht. Bij de aanleg is er gekozen voor een rustgevend pallet aan plantensoorten, ook de organische vormtaal moet zorgen voor gemoedsrust. De geplaatste bank in dit deel van de gaarde is ontworpen door beeldend kunstenares Willemien Nijman en samen met inwoners uit Borne en Zenderen.

Bezoek www.dekloostergaarde.nl voor meer informatie over de tuin en haar openingstijden.